Proč nejsem demokratem

Před 84 lety napsal Karel Čapek esej s názvem Proč nejsem komunistou. Autor v eseji říká, že nebýt komunistou znamená jisté krédo, že to není totéž, co nebýt kupříkladu agrárníkem. Být demokratem může naopak znamenat nadřazení formy nad obsah a, jak chci ukázat v tomto textu, líbivou nálepku, pod kterou se může skrývat leccos.

Úvod

Jako asi většina čtenářů, zažil jsem i já totalitní komunistický režim. Většina z nás byla frustrována z toho, že byly umlčovány nepohodlné názory, vládla uzavřená mocenská klika, která byla na dálku z velké části řízena z Moskvy, svoboda cestování byla omezena, lidé byli pod dohledem tajné policie, kádrováků a stranických buněk. Když vláda jedné strany padla, přišla euforie a naděje na lepší uspořádání státu. Všichni mluvili o svobodě, všichni mluvili o demokracii. Ta slova působila jako zaklínadlo a ne každý si uvědomil, že bez reálného obsahu jde pořád jenom o slova. Listopadový převrat opravdu přinesl mnohé svobody, ale, stejně jako v minulém režimu, došlo i k faktickému vyprázdnění některých pojmů. Mezi nimi i pojmu demokracie, která má tendenci degenerovat, tedy být něčím výrazně jiným, než čím by měla ideálně být. Několik způsobů degenerace současného podoby parlamentní demokracie bych chtěl popsat v tomto článku.

Demokracie coby modla

Mnoho lidí spojuje demokracii (tedy teoretickou vládu většiny) s pojmy, které s ní přímo nesouvisí. Například se svobodou či svobodami, ekonomickou prosperitou, humanismem atd. Skutečná vláda většiny může být ale velmi sevřená, může velice silně omezovat osobní svobody jednotlivců, naproti tomu jiné režimy, včetně autokracie, mohou znamenat pro občany stejnou nebo dokonce větší míru svobody, než jaké se těšíme dnes. Demokracie také nemusí nutně být ekonomicky úspěšnější, jak se v poslední době začíná čím dál častěji ukazovat a jak pravděpodobně ukáží nejbližší léta. S humanismem, tím skutečným nebo zdánlivým, je to podobné. Lidé si mohou demokraticky odhlasovat, že bude stát šikanovat lidi zrzavé nebo barvoslepé a pořád půjde o demokracii. Zkrátka a dobře, demokracie nemusí být v každé situaci ani nejlepším možným uspořádáním.

Demokracie coby klacek

Lidé, kteří se prohlašují za demokraty, se cítí být členy jakéhosi exkluzivního klubu, který má patent na rozum. Kohokoliv je jenom trochu možné označit nějakou nedemokratickou nálepkou (fašista, nacista, komunista…), ten takovou nálepku dříve či později dostane. Tím je vyloučen z takzvané slušné společnosti a jeho názory tím jakoby automaticky pozbyly relevance a jsou vyloučeny z mainstreamového společenského diskursu. Je to tak pohodlné!

Demokracie coby zástěrka

Jedno pořekadlo praví, že voliči si svoje zastupitele volí, zatímco bohatí klienti si je platí. Existence různých lobbyistických skupin je známá skutečnost, zatímco ve skutečné demokracii by podle mého názoru bylo vyjednávání zákonodárců a jiných politiků s partikulárními vlivovými skupinami tabu. A nejedná se pouze o komerční sféru, ale často i o různé neziskové organizace a nadnárodní společnosti. Problematická je rovněž role evropských byrokratů, nadnárodních organizací a mezinárodních dohod, které stát zavazují k činnostem, které nebyly ve společnosti prodiskutovány a k jejichž schválení nemají politici legitimní mandát. Mnohá rozhodování probíhají za zavřenými dveřmi a bez dostatečné kontroly ze strany občanské společnosti.

Demokracie coby stranická kořist

Zatímco v dobách tzv. reálného socialismu vládla jedna strana, dnes máme systém více politických stran, které teoreticky vstupují do volné soutěže. Ve skutečnosti ale existuje několik mechanismů, které účinně brání skutečně volné a rovné soutěži politických stran. Například 5% kvóta pro vstup do Poslanecké sněmovny spolu s pravidelně uveřejňovanými volebními preferencemi a skupinovou psychózou, která lidem našeptává, že volit strany s malou podporou voličů nemá smysl. Dále jde samozřejmě o finanční sílu strany a prostor, který dostane strana v médiích, což jsou rozhodující faktory pro možnost prosazení strany v nejbližších volbách. Strany se navíc ucházejí o přízeň voličů na různých úrovních, od obecních zastupitelstev až po parlament. Přitom často nerozhodují kvality jednotlivých kandidátů, ale obliba či neobliba celostátního vedení strany nebo úspěch či neúspěch vládních reforem. V nedávné době jsme byli svědky, jak vedení ČSSD udělalo z krajských voleb referendum o oblíbenosti reformy zdravotnictví. Strany představují stát ve státě, mimodemokratické hierarchické struktury, které se sice mohou střídat u moci, ale přesto se často snaží ze státu spíše těžit, než aby mu sloužily.

Demokracie coby závaží

Velice problematické je podle mého názoru všeobecné a rovné volební právo. Stejné právo volit má nejen volič inteligentní a volič mdlého ducha, ale i daňový poplatník a člověk žijící celý život na dávkách, člověk zcela poctivý i protřelý recidivista. To znamená, že část voličů má tendenci volit takové strany, které jim umožní žít zcela na úkor ostatních a na úkor budoucích generací a jejich hlas může rozhodnout. To považuji za zcela skandální a nepřijatelné. Společnost by měla najít způsob, jak v demokratickém rozhodování upřednostnit voliče zodpovědné a státu a společnosti prospěšné.

Závěr

Říkám-li, že odmítám nálepku demokrata (a přiznávám, že z velké části proto, abych nebyl ve stejné škatulce s lidmi, kteří dopouštějí a přejí si degeneraci demokracie), neznamená to, že si nedovedu představit demokratické uspořádání, které bych považoval za dobré a funkční. Takové uspořádání státu a společnosti by se muselo v co nejvyšší míře vyvarovat laciného nálepkování a předstírání, omezovat vliv politických stran a podporovat snadnou výměnu elit a jejich společenskou kontrolu, maximalizovat státní suverenitu a v rozhodovacím procesu zvýhodňovat ty, kteří státu a společnosti propívají. Současný režim v mnoha tzv. demokratických státech se této představě hodně vzdaluje.

Explore posts in the same categories: Domácí politika, Evropská unie, Obecné, Právo

Vlastnosti:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

komentářů 34 on “Proč nejsem demokratem”

  1. AntiMultikulti Says:

    souhlas. A proto se mi líbí Pinochetův systém omezené demokracie!

  2. kion1 Says:

    Tak to je bomba článek!!!
    Napsal jste to naprosto dokonale.K tomu opravdu není co dodat.

  3. DDR Says:

    No, rozdíl mezi nějak jakž takž funkční praktickou demokracií a totalitním systémem je čistě v tom, že v demokracii má člověk největší naději, že přežije svůj vyřčený názor…v každém jiném systému je ta šance menší….. v případě Pinochetova režimu skončili mnozí s jiným názorem, jako krmivo pro rybičky…

    Jinak…není škoda nechat vyprázdnit a totálně znemožnit demokracii, právě proto, že si ji mnozí vládnoucí ohýbají dle své potřeby ??? Je dobré se na to vykašlat ??? Demokrat přece není ten, který to o sobě říká, ale který se tak chová…

  4. Vlad IV Says:

    DDR: Pane, chran nás všechny(nespokojené rýpaly) Pán Bůh, až se ,,funkční,praktická demokracie,, začne cítit být ohrožena! Zatím začala zavírat oponenty jen ,,na výstrahu,,! Běda nám, až to začne myslet vážně! Neříkám že musí být nutně špatná, ale již svou podstatou vytváří podhoubí pro nešvary,jaké popisuje Cara. Ne že by nemohly existovat v jakémkoli zřízení jiném, ale jí jsou nedílným průvodním jevem! Zkrátka jsem toho názoru, že z nás krmivo pro rybičky nedělá(zatím), protože to ještě nepotřebuje! Navíc-zde(v Carově článku) jde spíš o protest proti jejímu ,,zbožštění,, ! Jako by byla nějakým,,dogmatem,, rovným Boží pravdě! Jedinou správnou cestou a pravdou! A tou pochopitelně není,ale mnohými je tak podávána.

  5. zipee Says:

    Dobre napsany clanek a odstavec „Demokracie coby modla“ je primo vynikajici. Nevim jak presne toho stat docilil, ale lide dnes malo chapou, ze slovo demokracie neni synonymem slova svoboda.

  6. AntiMultikulti Says:

    to DDR: kdo byly ti mnozí, co skončili jako krmivo pro rybičky? Komunističtí teroristé. Ale ano, i někteří „nevinní“ to odnesli také, ale copak dnes se tak neděje?

  7. AntiMultikulti Says:

    tedy: byli

  8. Vlad IV Says:

    Dovoluji si ještě dodat: současný režim nedělá z oponentů a rebelů krmivo pro rybičky hlavně z toho důvodu, že mu to jeho ,,načálstvo,, (v Bruselu, či jinde-nejspíš v Pekle) na rozdíl od komunistů v 50.letech( těm z Moskvy) ZATÍM nenařídilo!!

  9. AntiMultiKulti Says:

    honem k Tydlí na IHnus, její poslední článek má (zatím) povolenou diskuzi!!!!

  10. AntiMultiKulti Says:

    k Vlad IV: ona je také trochu jiná doba, dnes se za jiné názory (zatím) jenom zavírá, ale jakmile se lidé ozvou více, tak se bude i střílet!

  11. DDR Says:

    Ovšem v případě totalitního systému nemáte ani teoretickou možnost se bránit…..a pokud srovnáváte pár měsíců podmínek či sem tam i nepodmínek za nejrůznější výtržnosti a napadení…..tak je to jen směšné proti tomu, co dělají jiné systémy…… Stalin ani Pinochet by se s nima nepáral a místo nějakého soudu by zmínění lidé už dávno zdobili šibenice….. Jinak stačí se kouknout na stále existující totalitní systémy…..tam se i dnes střílí. Pak je tu problém evrpského a amerického pojetí svobody slova…..evropská zvyklost dnes je, že systém má právo aktivně bojovat proti těm, jež jej chtějí zničit….to je docela logické a dělají a dělaly to vždy všechny systémy. Dokonce i ten americký, pokud usoudí, že je to pro něj nebezpečné. No, a když se Ti lidé otevřeně hlásí k tomu, že by současný systém chtěli zničit…..tak se vlastně vůbec nedivím…. a navíc …..si stále myslím, že k nespokojenosti nemají moc důvodu….vědí moc dobře co dělají a demokracie je přeci jen velmi měkký řežim Koneckonců již Goebels pravil, že je krutou ironií demokracie, že nám sala dala do rukou zbraně, kterými jsme ji zničili….
    Já sám si stále myslím, že lepší je pokoušet se demokratizovat demokracii a snažit se aby byla tím čím má být a ne tím čím být nemá…..o demokracii, tak jako o vlastenectví se nemá žvanit, ale má se tak žít….. a je mi vlastně jedno, že se mnou nesouhlasíte. Rozhodně bych ale nechtěl žít pod bičem nějakého „osvíceného“ a neomylného vůdce v nějaké diktatuře…..ovšem každý má holt jiný vkus….

  12. Vlad IV Says:

    Trochu Vás chápu, ale vtip je v tom, že ,,vůdce,, (pokud jím skutečně je) znáte,tedy alespon víte, kdo to je! Anonymní způsob zákulisního ovlivnování ,,vládních loutek,, mi připadá horší. Nicméně tady jde o hlavně o skutečnost, že demokracie je předkládána jako dogma, jediná možná alternativa bytí společnosti. To je prosím problém již od antiky! Bylo mnoho států, vedených ,,tyrany,, lépe a efektivněji spravovaných, než ,,demokratické,, Athény! Ovšem propaganda fungovala již tehdy: proč myslíte, že slovo ,,tyran,,( lépe řečeno -tyrannos-nevím,zda-li to píšu správně…)má i dnes takový význam,jaký má?

  13. raven Says:

    Ve Velké Británi kdysi pronesl sir Wiston Churchill : „Demokracie je ten nejhorší způsob vlády, ale dosud nikdo nic lepšího nevymyslil… Panr autore, nechci být obskurní ani impertinentní ale mohl byste nám prozradit, že když už nelibě nesete nálepku demokrata, kterou vignetou byste sám sebe ozdobil, abychom věděli s kým máme tu čest a nechtěně se nedopustili vůči Vám nějakého faux pas?

  14. AntiMultikulti Says:

    to havran: tuto větu pronáší politici. A proč asi? Proto, aby zůstali co nejdéle u koryt! Jedinou správnou cestu jsme tu už měli a víme jak vypadala!

  15. caraalsol Says:

    Zdravím všechny a děkuji za příspěvky. Odpovím (a dovysvětlím svoje postoje) zatím jenom v krátkosti. V prvé řadě bych chtěl zdůraznit, že ačkoliv si dovedu představit jiná státní uspořádání, v dohledné době v možnost nastolení osvícené diktatury, funkčního korporativního uspořádání apod. nevěřím. Důvodů vidím docela dost:

    1. Neexistuje dostatečné alternativní intelektuální zázemí ani podpora lidí
    2. Národně konzervativní elity byly zdecimovány ve 40. letech nacisty a komunisty
    3. Neexistují žádné viditelné a důvěryhodné armádní elity
    4. Šlechta byla víceméně zlikvidována
    5. Česká společnost silně tíhne k levici a je zhusta proticírkevně naladěná

    V takové situaci se domnívám, že případná změna režimu by skončila fiaskem až katastrofou. Na druhé straně moc nevěřím v reformovatelnost současného demokratického zřízení. Jediná malá naděje je podle mě v aktivní spolupráci národních hnutí v rámci Evropy a případně dalších států.

    Ravene, proč se bojíte nějakého faux pas? Já si myslím, že se můžete obejít i bez nálepkování, stejně jako já nemám v současné době zapotřebí opatřovat se nějakou jednoznačnou vinětou. Především bych chtěl říci, že státní uspořádání považuji za podružnou záležitost. Důležitější je, jestli společnost směřuje k jakémusi přirozenému a umírněnému, ale jasnému, řádu. Současná atomizovaná, zhýčkaná, povrchní společnost, která je ovládána pseudodemokratickými mechanismy a kde řádí vyšinutí neomarxisté, se tomuto řádu moc nepřibližuje. Určitou rozumnou vizi podle mě představuje například sociální učení katolické církve (to neznamená, že jsem teokrat), určitou rozumnou vizi pro mě představují třeba i představy korporativistů a stoupenců tzv. národního kapitalismu (to neznamená, že jsem fašista). Chcete-li mi nějak za každou cenu říkat, nazývejte mě třeba meritokratem.

  16. AntiMultikulti Says:

    máš pravdu, Caro, bohužel. Zejména ta absence armádních elit je žalostná – jejich likvidace začala už za 1. republiky (viz Radola Gajda), hrozným způsobem pokračovala za komunistů, a současný neokomunistický režim v tomto duchu jenom pokračuje. Takže s tebou musím souhlasit.

  17. DDR Says:

    Přestože jednoznačně obhajuji demokracii a raději bych byl pro její evoluci než reformaci, tak jednoznačně nesouhlasím s tezemi které šířil třeba Fukuyama….o konci dějin, kdy považoval demokratické zřízení za konečný stav. Tohle samozřejmě odmítám a žádnému definitivnímu řešení čehokoliv nevěřím. Myslím, že nikdy nebude existovat nějaký ideální systém….už jen proto, že jsme všichni nedokonalí lidé, takže nedokonalost k nám patří, nejsme bohové. Ten známy a výše citovaný Churchilův výrok je ale stále aktuální……máte tady něco jiného a stejně přijatelného či překousnutelného pro většinu jako je demokracie ??? Myslím, že pokud se politici budou dál „snažit“ ze všech sil svými činy a nečiny znemožnit reputaci demokracie, tak zřejmě nastoupí něco jiného…..ale i to něco nebude definitivní…..
    Ovšem…..myslíte, že kdyby těch 5 bodů nebyla pravda, tak je to tady výrazně jiné ??? Ve světě a Evropě zejména je celková situace velmi podobná a přitom mnoho z těch uvedených bodů tam neplatí.
    Já osobně považuji ideu demokratického zřízení za velmi slušný „operační systém“ pod kterým můžou běhat různé „programy“…..ale i „viry“…. Bez toho, že se lidé o ten systém budou starat, tak se jednoduše zavšiví a může popřít sám věci, ze kterých vznikl.
    Jinak mám stále větší pocit, že na příměru, že politici představují obraz společnosti je mnoho pravdivého. Když se koukám kolem sebe a na sebe a zároveň pozoruji politické dění, tak mám pocit, že je to jen zmešený stejný svět. Proto moc nevěřím, že se nějakou změnou systému od demokracie k něčemu jinému může dostavit nějaká výrazná a pozitivní změna. Lidé budou stejní……to bylo vidět….když se lidé dostali do jiného „operačního systému“ komunismu….co všechno za zvěrtstva byly schopni…….a byli to stále stejní lidé….a přitom dokázali dělat přesný opak toho co hlásali…… Proto se také hlásím k tomu Churchilovu povzdechu….to není jen výmluva……to je v jedné prosté větě shrnuta životní zkušenost….


  18. Já k tomu jenom přidám citát filozofa kultury Ecoly, …největším handicapem parlamentní demokracie je skutečnost, že stádo pitomců zvolí ještě větší stádo gaunerů!
    Trocchu si rýpnu do tvz.nacionalistů. Platí li výše uvedená teze a dále teze M.Dolejšího, že i za současného stavu v ekonomickém a politickém stavu je nutno vidět zásah prozřetelnosti-politická situace v ČR- pak je vidět, že naši ochránci a patroni nesmí a že Pán nás má skrze vše rád.
    Těch pitomců směrem k voličům nazi(onalistů) je minimum a gaunerů ve smyslu vlády žádní.
    Děkuji Sv. Václave – patrone zemí Koruny české!

  19. Martin z PO Says:

    Tento článek přetiskla sobotní Národní myšlenka v doslovném znění. Ihned po zveřejnění vyvolal bouřlivou diskuzi v počtu celkem 34 příspěvků.

  20. caraalsol Says:

    Antimultikulti: Opakovaný hon na Gajdu je opravdu ostudou prvorepublikové politiky, zejména Beneše. Ale na druhou stranu to byl tvrdý chlap a nezlomilo ho to, holt nastavil některým politikům zrcadlo. Daleko zákeřnější bylo poválečné brutální věznění Gajdy, Stříbrného a dalších. I chudáka stařičkého Háchu, který dělal pro národ, co mohl, museli soudruzi (na popud Moskvy?) polomrtvého vsadit za katr.

    DDR: Těch pět bodů, které jsem v rychlosti napsal, považuju za zásadní překážky. Holt nejsou lidi a za takové situace si myslím, že je lepší to zatím nechat, jak to je. Demokracii, jak ji známe, považuju spíš za funkční boot loader než za kvalitní operační systém. Potřebovala by přepsat správu paměti, plánovač úloh a další komponenty. Jak to vidím já, zaměřili se vývojáři na obrazové efekty a přibalené počítačové hry.

    Pane Vráno, naši ochránci ještě furt spí pod Blaníkem. Možná, při všech hrůzách 20. století, zatím nebylo nejhůř.

    Martine z Planety opic, otištění článku na Národní myšlence si vážím. Pod články se v poslední době holt moc nediskutuje, pokud nepočítám potyčky pana Vrány s některými čtenáři. Diskutéři chodí více na Altermedia.cz apod., ale to se může klidně časem změnit.

  21. Semper Says:

    Text je opravdu velmi dobrý, asi nejlepší, co jste zatím napsal. Zasloužil by si větší publicitu, škoda, že nemůže vyjít na i. děsu. Mimochodem tam je dnes z „technických důvodů“ zcela zablokována diskuse, a to jak na blogu, tak i na hlavní straně-
    A portál Altermedia je minimálně od včerejška také zablokovaný, anebo se mýlím ?

  22. hash55 Says:

    AVE, kdyz se to netyka panbickarstvi, sou tvoje clanky dobre, a s timto bezvyhradne souhlasim

  23. Semper Says:

    ad hasch: cara, budte tak dobrý a na toho… hasche nastavte filtr. Ta kreatura by ráda zapalovala kostely, byt´ zatím jen verbálně (viz hlavní strana i.děsu diskuse ad Vypálení kostela který navštěvuje S. Palin.)

    Sancta Maria, ora pro nobis paccatoribus !

  24. caraalsol Says:

    Sempere, díky za uznání, publicita na NM mi zatím přijde více než dostačující. Idnes mě neláká, ne za současného stavu. Ten problém na iDnesu skutečně mohl být technický a Altermedia mají problémy pravidelně. Těžko říct, co za tím vězí.

  25. caraalsol Says:

    Hashi, zdravím Tě, zkus prosím respektovat druhé a zbytečně neprovokovat. Myslím, že je lepší, když budeme hledat to, co nás spojuje…

  26. caraalsol Says:

    Sempere, nezlobte se, ale nechci, pokud to nebude nutné, nikoho filtrovat. Věřím, že to půjde i bez toho.

  27. hash55 Says:

    AVE, cato, taky gte zdravim, a opakuji, ze clanek je pekny 😀 a pplne s nim souhlasim…

  28. Vlad IV Says:

    Dobré odpoledne Sempere! Myslíte že Hash chce zůstat u ,,pelechů bludu,, ,a nebo chce pokračovat ke skutečným chrámům Páně? A nebo je mu to jedno?

  29. hash55 Says:

    😀 ja si myslim, ze uznani nejake vyssi entity sam o sobe problem nebude, ale musm pro to mt duvod, vy by jste to take bezduvodne neudelali, ze??

  30. HORST Says:

    Prosím, nevíte někdo, co je s Altermédii? Již druhý den neustále padají. Tento problém pozoruji již delší dobu. Možná by chtělo přesunout tento web na nějaký stabilnější server, nebo jej spravovat formou BLOGu.

  31. hash55 Says:

    ano, sleduji podobne problemy, a to mnohem casteji, obcas alespon pomuze archiv googlu, ale neni to zrovna prijemne…

  32. caraalsol Says:

    Horste, zdravím Vás, taky mě to rozčiluje, neboť na Altermedia pravidelně chodím. Podobnou situaci jsme na Altermediích zažili už víckrát, podle mě mají z nějakého důvodu přetížený server. Česká sekce (kterou, mám pocit, spravuje Vlastenecká fronta, se kterou nemám kontakty) patří k nejaktivnějším a tipnul bych si, že se všechny sekce nacházejí na jednom fyzickém železe. Server je fyzicky umístěný v USA, z dobrých důvodů a myslím, že není špatné, že jsou Altermedia samostatně pod někým, kdo se pod vlivem nějakého rozmaru nebo výhrůžky rozhodne systém zaříznout. Z hlediska redakčního systému nevidím problém dát stránky třeba na wordpress.com.

  33. Martin z PO Says:

    Než se nám vzpamatují Altermedia doporučuji článek F.Franco – vzor křesťana na NM. Diskuze je tam svobodnější než na AM. Negativním jevem je častý výskyt spíše než trolů tak trotlů a redakce při jejich mazání občas vylije s vaničkou i dítě!

  34. Semper Says:

    Ano, ten článek znám, byl poprvé zvěřejněn asi před 3 měsíci v katolickém časopise
    TE DEUM http://www.tedeum.cz
    Je vynikající. A tady něco z falangistické filmotéky:

    spolubojovník F. Franca vzpomíná + legie:

    Legie u Božího hrobu, Velikonoce 2007 Malaga:

    Svatý týden Sevilla (Legie a Garda):

    Ovace davů – F.Franco:

    Hymna Francovy Legie (2007):

    Salve !


Napsat komentář