Čína – velký vzor našich politiků

Mnozí z nás si vzpomenou, jaké pobouření vyvolala spolupráce velkých amerických portálů – MSN, Yahoo a Google, když tyto portály vyšly vstříc čínské vládě a pomáhaly Číně s cenzurou a občas snad i s udáváním nepohodlných občanů. Někteří byli pobouřeni už tím, že Čína vůbec zamezovala svobodnému šíření informací. Smáli jsme se tomu, jak se čínští velvyslanci snažili protestovat proti napomáhání protistátním živlům a nazývali to nepřípustným vměšováním do záležitostí Čínské lidové republiky. Podobné věci se kdysi děly i u nás, jenomže tenkrát, naštěstí pro české soudruhy, neexistoval Internet. Neuplynulo ani dvacet let a na podobnou notu nám začíná k poslechu i tanci hrát český „pravicový“ politik.

Podle webových stránek časopisu Týden chce Langerovo ministerstvo uzavřít s americkou vládou pakt, na základě kterého by vláda USA zajistila zrušení „závadných“ stránek provozovaných americkými společnostmi. Ano, tady se čínská inspirace nezapře. Kdokoliv bude urážet Židy, popírat holokaust nebo se nelichotivě vyjadřovat o některých minoritách, má podle Langera dostat ban. A dost možná se bude okruh „zakázaných témat“ rozšiřovat. Co na tom, že v USA je takový postup nesmyslný a odporuje prvnímu dodatku americké ústavy, Čech Langer si chce prosadit svou a možná pohrozí i stažením radaru a vystoupením z NATO. Já být americkým prezidentem, možná bych se to snažil prosadit jenom proto, abych z českého ministra vnitra udělal právem kašpara. Pokud takový web totiž bude provozovat americký občan, nebude se na něj takový pakt vztahovat. První dodatek americké ústavy neomezuje svobodu projevu na anglický jazyk. Vlk by se nažral a koza zůstala celá. Možná by se zrodilo i pár kůzlat, protože nepochybuji o tom, že spřízněné organizace a jednotlivci v USA budou ochotně takové stránky provozovat a že jim to bude přinášet zlomyslné potěšení.

Další možný postup ale už tak legrační není. Pokud se totiž nepodaří „závadné“ stránky zlikvidovat a bude hrozit, že si čeští občané budou schopni přečíst „závadné“ texty i v jiných jazycích, může přijít cenzura Internetu na české straně. Někteří mobilní operátoři ji provádějí už dnes. Jiným to vnutí naši politici. Bude smutnou ironií, že to dost možná budou právě představitelé strany, která má plnou hubu občanských svobod a minimalizace role státu. Jestliže dosud někdo váhal, zda ODS má nějaký potenciál k rozumnému vedení státu, tato Langerova snaha by mohla váhání ukončit. Já už mám jasno.

Explore posts in the same categories: Domácí politika

komentářů 48 on “Čína – velký vzor našich politiků”

  1. Vlad IV Says:

    Pozdrav Bůh,Caro! Myslím, že podobná debata se vedla k Vašemu článku o demokracii. Za sebe mohu jen zopakovat zhruba to co předtím: tento režim, zvlášt bude-li se cítit ohrožen, je schopen čehoko-li! Nedělám si iluze.Horší je,že tím,co popisujete to asi jen začíná!

  2. hash55 Says:

    fuj, to je hruza, skoro jako na idnes, prave me zablokovali:-)

  3. hash55 Says:

    Bohužel, internet zůstal posledním místem, kde ještě vládne svoboda slova, a to se „Pánům“ nelíbí, snad lidem co volí strany jako ODS, ajk tím demokraticky škodí ostatním i sobě

  4. Semper Says:

    Milý Cara,
    Dnes nehrozí jen inspirace komunistickou Čínou, ale dokonce PŘÍMÁ VOJENSKÁ A BEZPEČNOSTNÍ SPOLUPRÁCE (viz link níže) Copak se to v tom r. 89´ doopravdy stalo. Chytrému napověz…

    http://aktualne.centrum.cz/zahranici/asie-a-pacifik/clanek.phtml?id=631010

    Díky za článek !

  5. hash55 Says:

    To Semper: Západ je slabýa nejednotný, jediná šance je přímý a jednotný postup proti komunismu, jinak nás převálcujou

  6. Semper Says:

    Add hasch:
    Se mnou se raději vůbec nebav. Západ je slabý i díky takovým zabedněncům, jako ty.
    Přečetl jsem si tvoje hlášky na i. děs – a nemám slov. Pokud nezměníš názory, raději se -a to opakuji – ke mně vůbec nehlas!
    Jediné co tě omlouvá, žes ještě ucho, které nic nazažilo…

  7. Semper Says:

    Rudé orgie na I. děs, pomozte blogerovi p. Krámovi, týká se komunistky Matějovské, níže link.

    Svoboda jen pro někoho:
    http://blog2.idnes.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A090304_73144_blogidnes

  8. hash55 Says:

    add semper: to ze je zapad slaby je predevsim vina prohnile materialisticke spolecnosti, ano, zidokrestanske spolecnosti

  9. AntiMulti Says:

    jo, mafián se nezapře. a jinak – multikultíci tuší, že zde začíná jejich konec a proto (jako umírající kobyla) začínají kopat!!!

  10. Semper Says:

    Tak už mi vyhrožuje další VIP (asi Přeučil) na i.děs . Kde je falanga ? Kde se zase válíte, churoto zvlčilá ?

    http://blog2.idnes.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A090306_73442_blogidnes&razeni=&strana=1

  11. Luboš Šula Says:

    cest praci pratele. Tema cirkev a majetek neni zrovna mou oblasti zajmu, nicmene jsem se nedavno zacetl do noveho zakona a nekde jsem tam cetl, ze mit majetek je hrich, tak nevim….

  12. Semper Says:

    Pozdrav Bůh Luboši,
    copak, že jste se zatoulal na tento frankistický, reakcionářský web ? Vsadím se, že už máte i.děsu plné zuby. No,nejste sám.
    Majetek, že je hřích ? My karlisté zrovna penězi také neoplýváme. Jestli chcete založiti,tak to jste na špatné adrese. Ale pokud uvidím Madoffa, tak mu to vyřídím a voptám se…
    Mějte se fajn!

  13. caraalsol Says:

    Zdravím Vás, přátelé. Jsem rád, že jsem Vás zastihl opět v bojové náladě, tak se budu muset brzy přidat.

    Pane Šulo, že mít majetek je hřích, Církev zcela jistě nehlásá, navzdory všem podobenstvím o velbloudech a o jehlách. Podobné extrémy jsou doménou heretiků, jako byli Kataři, Adamité a další pomýlenci.

  14. Luboš Šula Says:

    Tak vam nevim. Evangelium dle Matouse 19. “ neshromazdujte si poklady na zemi, kde je kazi rez a mol a zlodeji se vloupavaji a kradou. Shromazdujte si vsak ppoklady v nebi……“

  15. Vlad IV Says:

    Opět stará písníčka: Bloudil by ve víře ten,kdo by myslil,že dostačí věřit jen tomu,co je obsaženo v Písmě svatém.-Pravdy které apoštolové kázali ale nenapsali,byly napsány od jiných spisovatelů a jsou s pomocí sv.Ducha neporušeně Církví katolickou!(Thdr.F.Tomášek-Katechismus katolické Církve 1955) Dále: Všechny pozemské věci náležejí Bohu!On vše stvořil a on také vším vládne. Co kdo spravedlivě získal pro sebe, je jeho majetkem.Má právo podle zákonů Božích i lidských s ním svobodně nakládat.Nejvyšším Pánem majetku je však Bůh.

  16. Vlad IV Says:

    Dokončení:Podle vůle Boží správně nakládá s majetkem ten,kdo z něho těží spravedlivě,nakládá s ním šetrně a užívá ho k dobrým skutkům.(zdroj-jako u předešlé citace) Už víte….?

  17. Luboš Šula Says:

    aha, takze Bible keca a kdoliv si zamane ji muze prepisovat a prevracet jak se mu hodi? tak to mam chapat? ????

  18. Vlad IV Says:

    Poslyšte,co Vy vlastně učíte? Přiznám se, nechápu takovou fatální neznalost toho,do čeho kopete! Jestli je to tak ze vším,tak lituji Vaše žáky. Tak ještě jednou: Právě proto existuje učitelský úřad Církve,který jediný má právo na autorisovaný výklad Písma, aby se předešlo takovým z kontextu vytrženým blábolům, které tu předvádíte Vy! A mimo to: Vy jste se nepřišel zeptat na problém ani o něm diskutovat! Vy se pokoušíte dělat z lidí idioty, a za to bych Vás (na rozdíl od klidnějších a kultivovanějších předřečníků)s radostí(Bůh mi odpusť)nakopl,až by jste zazvonil….

  19. Luboš Šula Says:

    Neucim nic. Takze, kdyz je neco v bibli a onen urad se rohzhodne, ze by to melo byt jinak, tak je to jinak?

  20. Luboš Šula Says:

    Pokud totiz ano, tak ji vklidu zase zavru a nema cenu se ji vubec zabyvat…

  21. Vlad IV Says:

    Má cenu se jí zabývat! Onen úřad nerozhoduje že by něco mělo být jinak, nýbrž jak tomu či onomu textu rozumět. Příklady které jste uvedl nás mají varovat nikoli před vlastnictvím majetku jako takového, ale před jeho zbožštěním! Před tzv.efektem Zlatého telete. Zkrátka abychom starost o majetek nevyměnili za starost o spásu duše(která má být prvořadá).

  22. caraalsol Says:

    Díky Vlade, že jste to pregnantně vyjádřil za mne. I já si myslím, že jde spíš o poměr k majetku (a všemu ostatnímu), než o to, kolik „má“ kdo peněz.

    Pane Šulo, je určitě chvályhodné, že čtete Bibli. Jenom pozor na to, abyste neskončil jako „bibličtí křesťané“, kteří se snaží v Bibli dočíst i to, v kolik hodin mají vstávat a v kolik chodit spát. Mám rozečtenou knihu s názvem Emocionálně zdravá církev, kterou sice napsal protestantský kazatel, ale i tak mi přijdou některé jeho závěry inspirativní a obecně platné. Ukazuje mimo jiné na to, že školometské poučky v reálných situacích velmi často selhávají a lidé, kteří byli podle vlastního přesvědčení z Bible živi, nedokázali naložit s vlastním životem a škodili svým blízkým i sobě. Samozřejmě pak existuje druhý škodlivý extrém, kdy se snažíme omluvit každé svoje jednání, nerozpoznáváme vlastní motivy ani to, k čemu vedou. Takže přílišný „pragmatismus“ je taky na nic a na to jste asi narážel.

  23. Luboš Šula Says:

    ok diky za vysvetleni, nicmene stale nechapu, proc mi ma nekdo nejak prezvekavat a navic nejaky urad slozeni z obycejnych smrtelniku. Takze muj postoj je asi takovy, ze kdyz neco nebudu chapat nebo budu myslet ze nechapu, necham si to vysvetlit od nekoho, komu duveruji, a mohl by to byt treba Semper, ale ten asi mym radcem pro veci duchovni chtit byt nebude:-)) Jinak jsem dnes ukoncil svou cinnost na Indes, tak muzete slavit:-)))

  24. Semper Says:

    Milý pane Šulo, představte si, že jste si koupil objemnou opravárenskou příručku k Vašemu opečovávanému automobilu. Budete jí rozumět a budete vůbec schopen podle jejích proposic povolit aspoň jeden šroubek ? Možná ano, možná ne. Ale dál než k druhému, či třetímu šroubu se pravděpodobně nedostanete a nakonec budete muset vyhledat automechanika tzn. odborníka.
    A jak to budete řešit s náhradními díly, když se něco porouchá ? Budete kupovat jejich laciné repliky z Číny, které nic nevydrží, ale zato se tváří inovativně, anebo raději ty originální s dlouholetou zárukou ? Trochu jsem to zvulgarizoval, ale přesto – podobně je to i s vírou a event. zkoumáním Bible.
    Všiml jsem si, že Vaš články z i.děs skutečně zmizely a dokonce se objevil i jeden „nekrolog“… Na rozdíl od madam Tydlitátové mi budete docela chybět. Alespoň v mém případě jste většinou byl přístupný i nesouhlasným názorům. Ovšem stejně si myslím, že to nevydržíte a tu a tam se na i. dnes objevíte coby diskutér.
    Zdraví S.

  25. caraalsol Says:

    Pane Šulo, nevím jak ostatní, ale já důvod k oslavě nevidím. Sice jsme se v mnohých otázkách neshodli a občas jsem měl i výhrady k Vaší argumentaci, na druhé straně jsem si Vás ale vždycky vážil jako slušného člověka a líbilo se mi, že jste povoloval diskuse ke všem svým článkům. Jsem jednoznačně zastáncem svobody slova a i kdybych snad považoval Vaše texty za škodlivé (a tak tomu nebylo), nevnímal bych ukončení Vašeho působení coby bloggera jako důvod k oslavě.

  26. Luboš Šula Says:

    mili panove, s tou oslavou to byla samozrejme nadsazka. Pro Sempera a s tim navodem k autu to je dobre prirovnani, v tomto konkretnim pripade bych se ja do neceho jako technicky netalnet do niceho ani nepoustel. Ale myslim ze psane slovo by mel umet chapat clovek i s lehce podprumernou inteligenci a navodu netreba. Tudiz nejaky urad, ktery by mel choutky mineco osvetlovat je pro mne skutecne neduveryhodny. Duveru je treba si zaslouzit a i vy se jiste v takove situaci obracite na toho komu verite nikoliv na toho komu vam nekdo prikazuje verit. Jinak znate Jacob Neusner: Rabin mluvi s Jezisem?

  27. Vlad IV Says:

    Magisterium nemá žádné choutky něco vysvětlovat nýbrž povinnost danou Kristem(Mat.28.19.)Tu knihu neznám, ale mám za to že Kristova odpověď celému talmudsko-rabínskému židovstvu je obsažena v evangeliu(Jan 8.44.)Jinak musím konstatovat že jste opět nic nepochopil! Právě naopak,jsme povinni věřit tomu čemu Církev přikazuje věřit, nikoli tomu čemu chceme! Příklad: závazná jsou dogmata schválená Magisteriem a papežem ,,ex kathedra,, a nikoli ekumenické podivnosti P.Halíka etc.

  28. Luboš Šula Says:

    No vidite, tak nejak si predstavuji diskusi:-)) Na toho matouse se tedy podivam. V te knize se treba pise o tom, ze Jezis na hore rekl, ze neprisel Zakon menit, ale naplnovat. Proc ho tedy meni? Btw. pro mne neni zavazne nic, me cirkev neovlada… Nastesti. Mne jen nektere veci zajimaji a pokud jde o povinnost necemu verit, jiz jen z toho titulu je pro mne to, cemu mam verit neverohodne…A tu knihu si prectete, je zajimava.

  29. Vlad IV Says:

    Toť otázka! Víte co, zkuste napsat, v čem si myslíte že změnil zákon, abychom předešli nedorozumění s tím ,že budem každý mluvit o něčem jiném.Jinak musím Vás zklamat, žel jste apostata(i když ne úplně vlastní vinou), a máte nakročeno(ne že bych Vám to přál,ale je to žel realita) rovnou do pekla! Víte, dnes je svátek ,,Zvěstování Panny Marie,, tudíž jsem dost na měkko….!

  30. Martin z Planety opic Says:

    Dvojnásobný MUDr a JUDr obojího práva Langer dostal včera ban od předsedajícího Zaorálka za svoje neomalené výroky na adresu MUDr. Rátha, na kterého doporučoval hodit síť pro jeho údajné psychické onemocnění. Pan ministr si měl uvědomit, že posl. Ráth požívá zvýšené ochrany vzhledem ke svému etnickému původu, k němuž se v plné šíři sám a dobrovolně přihlásil v souvislosti se svým kritizovaným ekonomickým objevem, že A. Hitler, aby čelil hospodářské krizi, začal se zbrojením. Na to konec konců doplatil i MUDr Macek, který se mylně domníval, že je přípustné takto chráněnou osobnost veřejně inzultovat a vzít spravedlnost do svých rukou podle hesla „Za hubu na hubu!“

  31. Luboš Šula Says:

    Vlad IV – no tak jsem se spetl no, s vami diskusi nema smysl asi moc vest:-)) Howgh:-)))

  32. Luboš Šula Says:

    jinak pro zajemce http://www.sula.eblog.cz :-))

  33. Vlad IV Says:

    Nevím, zda jste si mou poznámku vyložil zle, pakliže ano,omlouvám se! Jen jsem se Vás pokusil v dobré víře varovat, kam může Vaše ,,neovládanost,, vést…!

  34. Luboš Šula Says:

    Jan 8,44 svedci o jedinem, ze krestanstvi je skutecne jen a jen sekta. Mat. 28.19 nepise nic o tom, ze by kdokoliv z pozemskych byl zplnomocnen vykladat Pismo

  35. Luboš Šula Says:

    a vubec. asi opravdu tato diskuse nema smysl. Nevim kdo jste, mate svou pravdu, v zasade vam ji nechci brat ci snad dokonce zazlivat. Jen se snazim hledat…. A pravdou je, ze za zakladni kamen povazuju Stary zakon, tedy Toru, niceho dalsiho netreba…. A jestli ano, to mi asi tady v tomto formatu nevysvetlite. Jednak k tomu zde neni dostatek prostoru a zrejme na to ani nemate dost trpelivosti:-)) Nas mistni farar ma uredni hodiny a i v tyto hodiny mluvi s lidmi stylem, ze on stoji v chodbe fary a vy stojite na namesti a mezi vami jsou dvere…. Semper me pozvani na kavu odmitnul. Tak se asi tim vsim budu muset prokousat sam. Jedine snad nejaky evangelicky farar, ale myslim, ze to neni uplne to prave orechove.

  36. Semper Says:

    Pane Šulo, zírám co z Vás ještě vyleze…. dneska nemáte evidentně den (nejste ve znamení raka, či kozoroha ? Nemám času vésti s Vámi nyní dišputaci, neb muším jít nakoupit vepřové na neděli…

    AVIS PRO FALANGU :
    http://olsson.blog.idnes.cz/c/76562/Proc-taha-skola-moji-dceru-do-kostela.html

  37. Luboš Šula Says:

    co myslite tim, co ze mne leze? ze mistni farar? ma uredni hodiny? no to je svata pravda a ze matous nepise nic o tom, ze by nejaka instuce mela pravo vykladat bibli je tez pravda. Rozdil mezi nami je jeden zasadni, vy verite, ja hledam pravdu…. Nebo snad neni pravdou, ze Stary zakon je to, na cem vse stoji? Proc tedy pak Jezis na hore povida, ze jej prisel naplnit a nikoliv zmenit. Proc pak zapovida rozvod, kdyz ho stary zakon pripousti…. napr. Ale ono to neni skutecne na diskusi zde…. To neni pohrdani timto prostredim, ale psanim se diskuse vede tezko, lepe kdyz dva sedi proti ci vedle sebe…

  38. kion1 Says:

    Souhlasím beze zbytku.

  39. kion1 Says:

    Co se týče pana Šuly.
    Pevně doufám, že mu jeho trucovitost nevydrží.
    Velice rád jsem s ním diskutoval- a věřím, že i on sám velice rád diskutoval s osobami, které s ním nesouhlasili 🙂

  40. Luboš Šula Says:

    Aaaa Kion pritel muj…. no nic vam nebrani diskutovat se mnou na http://www.sula.eblog.cz a ja rad diskutoval s temi nesouhlasicimi, ale ne se vsemi….

  41. caraalsol Says:

    Již nemusíte, pane Šulo. 😉

  42. Semper Says:

    Kione, s kým a s čím vlastně souhlasíte ? Prepáčtě som z Vás vol´ako zmët´ený.

    Ad p. Šula: po Vašem extempore nejen zde , ale i na bloggu s. Ohlsson ani já netoužím po diskusích….

    Pochod pro život – proti euthanasii a abortu,
    http://zpravy.idnes.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A090328_183911_domaci_jan&reakce=31168471

  43. Luboš Šula Says:

    Sempere, to se moc pletete.K tomu clanku jsem zaujal pomerne neutralni stanovisko a vyjadril jsem se smerem k autorce,ze bych to tak nehrotil. Zaroven jsem vyjadril, ze dejepis probira obecne krestanstvi a Jezise jako etapu dejin a ze do skoly vira, politika a kseft nepatri. S vyjimkou nepovinneho predmetu nabozenstvi, ktery musi skola zajistit, pokud je dostatecny pocet zajemcu z rad deti. Co je na tom spatne? Ze by snad nabozenstvi melo byt povinne? A ktere prosim?

  44. Luboš Šula Says:

    a jeste jednu malickost, aby jste vedel s jakym ze to hrdinou mate tu cest:-)). Byl jsem to ja, kteri si v roce 1988 dovolil privest na tabor, kde bylo 120 deti k besede farare, ktery mel v tu dobu sebran statni souhlas k vykonu povolani, aby s detmi besedoval. Nedostala se ke me zadna informace, ze by kdokoliv z rodicu protestoval. Bylo to velmi zajimave, deti jeho povidani o Bibli poslouchaly se zaujetim… Umel o tom proste povidat. Ale nebyl to ten vas farar, byl to evangelicky farar.

  45. Luboš Šula Says:

    Cara… ja tam hodil odkaz specialne pro kiona, jelikoz je tam moc hezky clanek o tom, jake svinstvo ma na svedomi bily clovek, a jake misionari a to by mohlo byt velmi zajimave zase pro Sempera

  46. caraalsol Says:

    Pane Šulo, mě ten odkaz nevadí, jde-li Vám o tohle; moje poznámka směřovala k možnosti diskuse nebo vůli k ní. Pokud udržíte jistou rozumnou míru, klidně si odkazujte. Jenom bych chtěl upozornit, že k umisťování odkazů tady slouží zejména Ohlašovna.

  47. kion1 Says:

    To Semper:
    Souhlasím s tím co napsal caraalsol.
    Měla by existovat svoboda názoru,a to že v Číně pomáhají utahovat šrouby cenzury společnosti jako Cisco, Yahoo nebo Google je opravdu děsivé, protože není žádný důvod proč to nepoužít i v Evropě, či USA.
    Média, úřady a vzdělávací instituce jsou dnes stejně natolik ovládaná demoliberály a zvrácenými pseudohumanisty, že si těžko lze představit nějaký posun směrem ke zdravému rozumu, národní hrdosti a znovuuchopení pomalu již ztracené identity!!! 😦

  48. Drifter Says:

    S odstupem casu to spise vypada jako „mnoho povyku pro nic“.
    Zdroje informaci nejsou jen na internetu, a cenzurovat vsechno se zkratka neda. Mimo jine vlada US by na nic takoveho nepristoupila. Svoboda projevu je zakladnim kamenem Americke spolecnosti.


Napsat komentář