Když se kácí les, létají třísky. A to i v Janově

Úvodní přehled událostí

Dnes se uskutečnila třetí akce Dělnické strany a spřízněných nacionalistických hnutí v Litvínově a Janově. Rád bych začal historickým přehledem, ale upřímně řečeno, těch historických linií, které by stálo za to sledovat, je několik. Historie romského etnika v naší zemi. Historie národně orientovaných stran. Historie litvínovského sídliště Janov. Historie aktivit předsedy DS Vandase. Nebo třeba životopis Lucie Šlégrové. Raději uvedu pouze tři data:

4.10.2008 Do Janova se vydává tucet neozbrojených členů Ochranných sborů Dělnické strany, údajně na žádost tamějších občanů. Do cesty se jim postaví desítky po zuby ozbrojených Romů, vedených podle všeho „známými firmami“ z prostředí litvínovské galerky. Členové ochranných sborů si vyslechnou nadávky a krvavé výhrůžky, časem dojde i na plivance. Policie nedělá nic. Nejvíc to schytala drobňoučká Lucie Šlégrová. Nejenomže se jí dostalo nepublikovatelných nadávek, ale bylo jí vyhrožováno, že se stane nedobrovolnou prostitutkou. To je neuvěřitelné, policie nijak nezasáhla (a dokonce po celý víkend Ochranným sborům zakázala vstup do Janova!), až měsíc po celé události se dovídáme, že byli dva hlavní aktéři útoků obviněni. Uvidíme, co bude dál.

18.10.2008 Na litvínovském Náměstí míru se v reakci na výsledek první akce uskutečnila neohlášená demonstrace Dělnické strany a nacionalistických hnutí, zejména Autonomních nacionalistů a Národního odporu. Zúčastnilo se několik set aktivistů a k akci se přidali i místní občané, kteří vypískali litvínovského starostu, který se snažil s megafonem akci rozpustit. Zajímavé bylo zpravodajství médií. I poměrně nejobjektivnější Mostecký deník ve své online reportáži (kterou postupně přepisoval, aby čtenáři ex post nezjistili, že tam zazněly nepravdy) psal nesmysly o tom, že nacionalisté rozbíjejí výlohy a mlátí místní občany. Ve skutečnosti proti radikálům i poklidným občanům poměrně tvrdě zasáhli policisté a radikálové jim kladli poměrně mírný odpor. Policisté nicméně stáli před náročnějším úkolem než rozpustit poklidné shromáždění. Měli za úkol odříznout aktivistům cestu do Janova, kde na ně čekaly stovky Romů ozbrojených chladnými zbraněmi, násadami od seker počínaje a mačetami konče. Komické bylo, že Romové zmlátili hrstku „antifašistů“, kteří jim přišli na pomoc. Radikálové i díky pomoci místního obyvatelstva nakonec k Janovu došli oklikou, ale připravené zásahové jednotky zabránily krvavému střetu. Vzduchem létaly láhve a dělobuchy, ale zraněných bylo poměrně málo. Po pár hodinách se radikálové vrátili do města a v podstatě bez incidentů se rozjeli domů. Zajímavé byly reakce médií, které jako na povel buďto o akci nepsaly vůbec, nebo jenom mlhavě a zaujatě. Jednoznačně nejhorší bylo podle mne zpravodajství České televize, Prima zpravodajský šot (amatérsky) sestříhala, Nova blábolila, aniž by něco řekla. Deníky vesměs předvedly neslané a nemastné zpravodajství.

17.11.2008 Jak nacionalisté slibovali, vrátili se dnes v podstatně hojnějším počtu. ČTK uvedla (a většina deníků to poslušně převzala), že policisté se tentokrát s radikály nebudou párat, protože prý ministr Langer ztratil trpělivost a protože neziskové organizace (vesměs protinárodní prolhaní paraziti) kritizovaly nedostatečný zásah 18.10. Nacionalisté zvolili zajímavou taktiku – nahlásili hned několik akcí v různých severočeských městech, policie (a Celní správa se podle fotografií akce zúčastnila také) přesto byla připravená dostatečně. Skutečná akce se ovšem pochopitelně uskutečnila v Litvínově a skoro nikdo asi neočekával nic jiného. Po třinácté hodině zahájil shromáždění na Náměstí míru Tomáš Vandas. Podle odhadů se akce zúčastnilo 1000-1500 lidí, mezi nimi hodně usedlých místních obyvatel. S projevy vystoupili kromě pořadatelů i hosté, například ze zakázané Slovenské pospolitosti. Projevy prý rušil hluk helikoptéry, doufejme, že to nebylo schválně.

Po ukončení akce na náměstí se radikálové, ale i místní obyvatelé, vydávají k Janovu. Přestože byl pochod Janovem ohlášený, policie průvodu zatarasila cestu a údajně bezdůvodně zaútočila. V Janově čekaly opět stovky Romů, kteří ale asi tušili, že policie k nim radikály nepustí. Mezi policií a radikály létají dělobuchy, jednomu radikálovi prý nějaká výbušnina utrhla prsty. Proti radikálům stojí těžkooděnci, vodní děla, psi, jízdní jednotky, obrněný transportér. Na jejich straně stojí rozhněvaní místní obyvatelé, kteří spílají policistům, mimo jiné je označují za (protičeské) rasisty. Nyní je prý bilance zraněných policistů versus radikálů 7:7. Boje ustávají, případně mohu přinést aktualizaci. Diskutér Richard se do Janova chystal, takže snad přinese vlastní autentickou reportáž přímo z místa dění. Zvědavý jsem rovněž na „objektivní“ zpravodajství našich televizí. Minule se jejich špatná práce dala zčásti vysvětlit tím, že byly zaměstnány probíhajícími volbami, dnes mají dostatek prostoru k projevení, ikdyž například internetový portál Novy se již projevil a to dost odpudivě. Aktualizace: Právě jsem shlédl na Internetu zpravodajství všech tří velkých televizních stanic. Zpravodajství TV Prima byl naprostý propadák, tam dokonce tvrdili, že zbraně zabavené Romům patřily nacionalistům. TV Nova a Česká televize naproti tomu sice neřekly celou pravdu, ale minimálně daly prostor litvínovským občanům, kteří (podle TV Nova „překvapivě“) vyjádřili podporu akci radikálů. Musím uznat, že to je oproti zpackaným reportážím z 18.10. slušný pokrok. Ještě by mě ale zajímalo, kde je jejich novinářská solidarita, když nezmínili napadení kameramana Deníku.

Teď však k tém létajícím třískám (oblíbenému to příměru Lenina)

Že dojde ke střetu policie a radikálů, o tom snad nikdo soudný nepochyboval. Asi by bylo férové, kdyby pochod pustila do ulic Janova a zajistila co nejklidnější průběh. Ale dobře, policie se zachovala jinak. Že zasáhla brutálně proti radikálům, se dá pochopit, ale co se pochopit nedá, je napadení kameramana Mosteckého deníku Václava Veverky, který byl zbit obuškem a policista mu s hrubými nadávkami (ne nepodobnými těm romským ze 4.10.) rozbil kameru! Novinář byl viditelně označen a nedá se předpokládat, že byl napaden náhodou. Otázka zní, zda to byla „dobrovolnická“ akce dotyčného policisty, nebo jestli k tomu dostal příkaz.

Rovněž není v pořádku, že 18.10. (podle slov přímých účastníků) policisté napadli poklidné občany, kteří se vyskytovali na náměstí. Radikálové s tím musí počítat, ale maminy s kočárky a důchodci (jedna stará paní dostala na místě infarkt) rozhodně ne!

A už vůbec není v pořádku, že vláda jedná s místní galerkou o jejích požadavcích, namísto toho, aby proti ní se vší rázností zakročila. Tohle už nejsou létající třísky, tohle je vážné!

Explore posts in the same categories: Domácí politika

Vlastnosti: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

komentářů 28 on “Když se kácí les, létají třísky. A to i v Janově”

  1. AntiMultikulti Says:

    Je dobré sledovat více médií a poskládat si tak obraz i z výpovědí účastníků (když už my tam, bohužel, nemůžeme být). Jinak se na iHnus zase předvedla nám známá modelka Věrka, že prý: „lidé již poznali.“ No zřejmě ano, když i podle médií: „policie nemá podporu místních obyvatel.“ Policie se chovala jenom jako Íčkogestapo a zaútočila na nevinné lidi. Tento hnusný pseudodemokratický režim musí skončit a všichni multikulti zrádci dostanou co zasluhují. Ivan Íčko Potěmkin potom dostane zasloužený trest za vlastizradu!

  2. caraalsol Says:

    AntiMultikulti: Z důvodu špatné práce oficiálních médií jsem napsal tento článek a v podstatě hlavně proto jsem založil celý blog. Podle mě je nutné vytvořit dostatečně silnou, provázanou, redundantní síť nezávislých internetových medií, která poskytnou lidem alternativní informace.

    Ideální by bylo každodenní zpravodajství, které by bylo pronárodní, ale zároveň poskytovalo informace z celé škály politických a společenských událostí. Je ale jasné, že by to vyžadovalo minimálně dva lidi na plný úvazek a tím pádem měsíční rozpočet v řádu desítek tisíc. To znamená buďto štědré a stabilní sponzory nebo stovky dárců, kteří by byli ochotni měsíčně dávat dejme tomu stokorunu. A taky lidi, kteří by to byli ochotní dělat, což já nejsem. Ale úplně nereálné to podle mě není!

  3. Vikina Says:

    Nu, na iDnes toho zatím moc není a Tydlitátnici slušní lidé ani neotvírají, takže i přes naklikanou karmu tam má vždy tak kolem 300 až 500 čtenářů. Šubrlík, známý to lidumil, kterému zjevně schází jakýkoliv kontakt s nepřizpůsobivými, se aspoň projevil jakýmsi kvazičlánkem o programu DS (přičemž úplně stejný článek by mohl napsat i o programu ODS či ČSSD, vyšlo by to nastejno. Takže, Caro, díky za informace, doufám, že si cestu k Tvému blogu najde postupně stále více čtenářů.
    Jinak, co říci k tomu prolhanému darebákovi Langerovi. Vždy jsem ho považoval za čistokrevného fašistu, nu a teď se to konečně projevuje. Holt, nátlak různých ušlechtilých multic, kteří nepovolují pod svými články diskuzi, protože by je lidi roznesli na kopytech, mu jednak přišel vhod, jednak se ukazuje, jak jsou lidé typu Tydlí a Kostlána nebezpeční. Pod záminkou lidských práv se domáhají jejich zákazu a potlačování

  4. Vlad IV Says:

    Mne zas nekonečně baví různí,,pisatelé,, ,kteří s oblibou zvrací své rádoby vtipné sarkasmy o zbabělosti a podělané submisivitě našeho národa, a zároven se v případě událostí jako je tato rozkřikují ,,že takto ne, je třeba citlivého přístupu etc.,,! Co se týká íLangera, nikdy jsem nepochyboval o tom, že je karieristické hovado rozměrů přímo kolosálních, ale jeho spojení s fašismem? Neřekl bych že se kdy zajímal italskými pol. směry 1.pol.20.stol. Co se týká Tydlibaby, četl jsem od ní pouze článek, kde tvrdí, že M.Semín je lhář, a v Talmudu žádné nesnášenlivé,protikřestanské a rasistické stati nejsou……! To mi ůplně stačilo-uplivával jsem si před plzenskou synagogou před tím, a budu tak činit nadále-pouze jejich konverse k Církvi sv. může můj názor korigovat……!Víte, již jsem o tom mluvil, ale nemohu si pomoci-at počítám jak počítám,naši společnost před totální zkázou může zachránit jen ta ,,rekatolisace,,! Mám totiž obavu, že všechny snahy o zlepšení bez tohoto ,,návratu ke kořenům,, přijdou naprosto vniveč…….

  5. JiriTP Says:

    Zdravim, chvalim za velmi rozumny blog (i po strance jazykove). Znam vas jako vasniveho prispevatele diskusi na yDesu, kde jsem take narazil na odkaz k tomuto blogu. Zrovna tak , jako vam, mi silne leze na nervy tendencni zpravodajstvi (prakticky celoplosne) o udalostech v Janove a jinde. Silne mi vadi, pokud jsou za neonacisty oznacovani bez zjevneho duvodu lide, kteri pouze chteji vyjadrit svuj nesouhlas se systemovou politikou statu, neopravnenou pozitivni diskriminaci a praktickou beztrestnosti jiste skupiny obyvatelstva. Takovouto optikou bych pak mohl by za neonacistu, ci fasistu oznacen i ja, ackoli se zaz nic takoveho ani omylem nepovazuji. Narodovec – prosim, ale fasista? Jinak, tento blog je tez „vyzivny“: http://martinpokorny.blog.idnes.cz/c/58213/97-neonacistu-je-na-svobode.html
    Zda se, ze Tydlina ma dasiho pomateneho spojence…

  6. A.K. Says:

    Vcelku zajímavý, resp. informativní přehled. Jen mě trochu zarazilo to označení Autonomních nacionalistů a Národního odporu za nacionalistická hnutí. Nacismus a nacionalismus je přece něco jiného, ne? 🙂

  7. A.K. Says:

    Celkem zajímavý, resp. informativní přehled, už jsem se v tom trochu ztrácel. Jenom jedna poznámka – pozastavil jsem se nad označením Autonomních nacionalistů a Národního odporu za nacionalistická hnutí. Nacionalismus a nacismus jsou přece něco jiného, ne? 🙂

  8. Terka Says:

    Jsem ráda, že jediná strana v ČR se stará o to, aby byl v České repulice klid a mír.Jenom Dělnická Strana se o tohle všechno snaží!! Každej jenom mektá, má silný řeči , ale když má přijít akce, každý ustoupí ! Já přeji všem příznivcům nacionalismu a Dělnické straně hodně úspěchů v tom co dělají, protože zatím ještě nikdo proti tomuto problému nic neudělal…. Janovem tohle začne a doufám, že Dělnická strana nezasáhne jenom v Janově, ale bude pokračovat nadále i v jiných krajích !!

  9. caraalsol Says:

    Vikino, jsem rád, že ses opět ukázal a že Tě antispam přestal považovat za záškodníka. Upřímně řečeno, do spamového koše po tom nedávném incidentu nahlížím se zatajeným dechem. Langer je podle mě dost bezskrupulózní člověk, za socíku byl prý funkcionářem SSM (stejná smutná generace kariéristů jako Jana Bobošíková nebo (údajně) Janek Ledecký). Za komančů kádrové rezervy, teď ryzí pravičáci. Až přistanou ufoni, přes noc změní barvu z modré na zelenou.

    JiříTP: Děkuji za přízeň a vítám Vás, diskutér Pokorný je opravdu nadějí našich multikulturalistů. Už po vzoru Frantíka a Věrky zakázal i diskusi k článku. Přímý odkaz ale zatím funguje: http://blog2.idnes.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A081117_58213_blogidnes

    Terko: Zdá se, že jste zatím první dáma na tomto blogu, srdečně vítám. Upřímně řečeno, nejsem obzvláštním příznivcem DS, ale její mediálně významné akce v Litvínově chápu a považuji je za užitečné.

  10. AntiMultikulti Says:

    Také vítám Terku. Nemyslím si, že DS situaci vyřeší, ale lepší něco nežli nic. Tak jak je to u nás vždy: prvně musí přijít pořádný průšvih a potom možná řešení. Ale tyhlety vlády (od 1990) to nevyřeší. Chce to třeba někoho jako byl Franko („generál Franko má nejčistší meč v Evropě“) anebo Pinochet („papa Chile“). Jinak mne baví iHnus, kde zmiňují nějakého „experta“ Cakla. Udavače, to jo, ale experta? To je jako jednání expertů koalice o zdravotní reformě: a za Zelené Khméry je tam vedoucí „expertkou“ Dežomila Kozachcán. Ta něčemu rozumí? Ta je tak leda expertkou přes velbloudí trus a to kdoví jestli. Ale zpět k těm velmi přizpůsobivým: řešení je snadné – žádné podpory, žádné dávky a peníze – jenom práce!!! Chceš love – tak makej. Nechceš makat – chcípni hladem!!! A bylo by!!!

  11. caraalsol Says:

    Antimultikulti, díky za odkaz. To je neuvěřitelné, nemocnice by měla podat trestní oznámení!

  12. caraalsol Says:

    A.K., vítám Vás a omlouvám se, i Vaše příspěvky skončily ve spamu. Teď už by vše mělo být v pořádku.

    Autonomní nacionalisté mají nacionalismus i v názvu, já jsem se rozhodl v těchto případech ctít presumpci neviny. Dokud se někdo k nacismu explicitně nepřihlásí nebo nebude (individuálně) dokázáno, že patří k nacistickému hnutí, nebudu ho za nacistu považovat.

  13. kion1 Says:

    Děkuji!!!
    Opět výborný článek.Respekt!!!

  14. caraalsol Says:

    Moc děkuji, Kione. A zdravím!

  15. Semper2 Says:

    velmi dobré (a dlouhé video) z Janova.

    http://www.stream.cz/video/8/183555-janovska-demonstrace-17-11-08

    a pozdrav terce .

  16. caraalsol Says:

    Sempere, díky moc za super odkaz. Tvůj příspěvek se z nějakého důvodu dostal do schvalovací fronty (že by ten odkaz?), takže chvíli byl neviditelný. Situaci pravidelně sleduju a příspěvky automaticky povoluju, ale dost mě to štve, protože jsem udělal všechno pro to, aby příspěvky procházely vždycky hned.

  17. Semper2 Says:

    Zdravím cara. Tohle video je zatím nejlepší z těch, co jsem viděl. Proč?
    1/ je tam vidět, jak ideopolicie leze lidem přímo do baráků
    2/ dobře jsou zřejmé odmítavé reakce obyvatel Janova vůči policajtům
    3/ je tam dobře patrný strach policajtů vůči rozzuřenému davu místních Čechů, když policajti zatýkají jednoho skina.
    4/ je nafilmován jeden z velitelů zásahu – odpudivá estébácká tlama.

  18. Semper2 Says:

    Cara, měl bych prosbu – zdali by nebylo možné – přímo zde na blogu – zřídit jakousi „ohlašovnu“ (dispečink) událostí – zejm. na i. děs. , podobně, jako kdysi sloužil (mrtvý) blog „Čina, má láska“ na děsu a před tím tzv. volná diskuse tamtéž. Nechci diskusi pod články zaplevelovat odkazy apod. Myslím, že by to uvítala i většina ostatních. Jsem toho názoru, že bojovat se musí na mainstreamových portálech. Tedy ne nějaké ghetto, kam sami sebe zavřeme, ale naopak jest třeba vyjíti ven , takříkajíc „do ulic“ !

    salve ! S.

  19. caraalsol Says:

    Zdravím, bratře karlisto! Nejprve se vyjádřím k tomu videu. V očích těch policistů byl určitě strach (jednou jsem se, aniž bych se angažoval v protestu, dostal před zásahovou jednotku při protestech proti MMF – z těch kluků adrenalin přímo kapal a byli ve velkém stresu), ale v jejich očích jsem zahlédl i stud. Žena, která mohla být klidně jejich matkou, jim vyčítala, že se zastávají parazitů, zatímco pracujících lidí se nezastane nikdo. Minimálně některých z nich se to podle mě hluboce dotklo. Na některém z těch dalších videí jsem viděl taky nástup těžkooděnců do bytového domu, ale myslím, že šlo o jiný objekt. Kdyby podobným způsobem naháněli policisté násilníky nebo kapsáře, mohli by si další pracovní den vyzvednout zápočtový list.

    Mimochodem, velmi objektivní a poctivý článek o událostech v Janově (včetně zajímavé diskuse vedené kluky z policie) vyšel na stránkách policistů: http://www.policista.cz/clanky/reportaz/litvinov-dne-17-11-2008-428/

  20. caraalsol Says:

    Co se týče té ohlašovny, považuju to za výborný nápad a rád vyhovím. Představoval bych si to zhruba tak, že vytvořím samostatnou stránku s diskusí (redakční systém umožňuje vedle blogových zápisů vytvářet i regulérní HTML stránky) a na hlavní stranu blogu umístím odkaz, aby bylo možné Ohlašovnu snadno najít. Do sobotního dopoledne se budu těšit na případné návrhy a pak bych to provedl.

    Plně souhlasím s tím, že je třeba jít „mezi lid“ a tam provádět osvětu. Tento blog ale není úplně izolovaný. Kromě Národní myšlenky se odkaz na jeden z místních článků objevil například i na http://litvinovjanov.blog.cz/ a nešlo o moji iniciativu, ale umístil ho tam někdo z provozovatelů janovského blogu.

  21. Vlad IV Says:

    Dobrý večer přátelé! Musím se přiznat, že po přečtení článku o reportáži katarské televize v cikánských brlozích(v Berouně, mám ten pocit), mne celkem zamrazilo!!Mám pocit, že se začalo zadělávat na hodně velký problém(ten koneckonců již existuje, mám na mysli jeho další,netušenou fázi)? Myslíte že je možné, aby ta sběř za finanční úplatu,přestoupila ne islám? Když k tomu připočteme budoucí příchozí, mohla by to být katastrofa……!!

  22. caraalsol Says:

    Dobrý večer, Vlade. Mám lepší nápad. Dejme těm, kteří chtějí přestoupit, zdarma jednosměrnou letenku do Kataru. Přece je nikdo nenutí žít v Zemi války (islámský termín).

  23. Vlad IV Says:

    Výborný nápad Caro! Mám jen obavy,že jejich donátorům budou nejvíce platní právě v ,,Dar al Harb! Co by s nimi doma dělali?

  24. Semper Says:

    S Vaší představou, cara, souhlasím – udělejte jak navrhujete.
    salve !
    S.

  25. caraalsol Says:

    Zdravím, Sempere, stalo se. Problém je akorát v tom, že systém příspěvky s odkazem zásadně předkládá ke schvalování (snažím se prohlížet schvalovací frontu každý den, ale holt to zpoždění tam je. Důvěryhodným diskutérům ovšem mohu zřídit účet a pak to bude úplně bez problémů (doufám).

  26. Semper Says:

    Ano, je jedině správné, že příspěvky podléhají imprimatur. Sem tam ale nějakého multáka pustte – pro zpestření….
    Salve !

  27. civrdoin Says:

    cikáni patří sociokulturně do Indie – do civilizovaného světa nepatří i z důvodu,že uznávají jiné hodnoty než civilizovaní lidé !


Napsat komentář