Věra Tydlitátová je hvězda, národ se sjednocuje

Dnes jsem si přečetl tři články, které mě zaujaly a jejichž myšlenky se navzájem doplňují. Především se všechny dotýkají včerejších událostí v litvínovském Janově. Všechny tři se týkají vzrůstající sympatie radikálů u litvínovských obyvatel, ale jistě nejenom u nich.

První článek, o kterém se chci zmínit, se jmenuje „Kdo nahání sympatizanty extremistům?“, napsal jej Bohumil Doležal a vyšel na stránkách Lidových novin. Zatím se mi nepovedlo zjistit, zda tento sloupek B. Doležala vyšel i v papírových Lidovkách, ale i kdyby ne, šlo by o obrovský pokrok. První známý autor si v mainstreamovém médiu dovolil říci, že císař je nahý, tedy že akce radikálů pramení v dlouhodobě neutěšené a hlavně neřešené situaci. Článek obsahuje povinnou úlitbu v podobě hrození plynovými komorami a miliónkrát recyklovaného klišé, že na krajní pravici jsou všichni slabomyslní.

Druhý článek, jehož autorem je Karel Kaiser, má název „Revoltující mládež v ulicích Litvínova“, vyšel na Délském potápěči  a nezaujal mě pouze tím, že výslovně jmenuje naši milou paní Věru Tydlitátovou, která je nám všem nehynoucím vzorem trpělivosti, odvahy k diskusi a snahy po objektivitě. 😉 Zaujala mě tam především myšlenka postupného stírání hranic mezi „poctivým občanem“ a „extremistou“.  To je přece jenom poněkud odvážnější myšlenka, než pouhé uznání jednorázových sympatií občanů s radikály. Zároveň ale Karel Kaiser píše: „Možná můžeme čekat utažení šroubů a větší dozor nejenom nad svolavateli demonstrací, ale též nad vydavateli „podezřelých“ brožur, „kontroverzních časopisů“, či publicistů a bloggerů, kteří až příliš šlapou na nesčetná kuří oka současného politického systému.“ Ano, toto nebezpečí tady je. Ten prostor, který máme dnes, je dosud poměrně široký, ale existují skupiny, kteří si přejí užší mantinely. Nepodceňoval bych ani nebezpečí vývoje v USA, kde by pod vlivem současné Obamánie mohlo postupně (v řádu let až desítek let) mohlo dojít k omezení práv daných 1. dodatkem americké ústavy. Další nebezpečí skýtá Lisabonská smlouva, která může vést k dosud nevídanému řádění notorických zakazovačů v rámci celé EU. Karel Kaiser je ovšem optimista a věří, že ani případné utahování šroubů Systému dlouhodobě nepomůže. Není sám, kdo v to doufá.

Třetí článek s názvem „Slovo o Janovu“, jehož autorem je Milan Špinka, vyšel zároveň na Národní myšlence i na Altermediích. Článek je ze všech tří nejradikálnější. Jednak poměrně nevybíravě napadá ministra Langera a volá ho k zodpovědnosti za brutální zásah policie, jednak vyzývá ke zvýšení pracovitosti a loajality pronárodních sil, hlavně ale vyjadřuje poměrně otevřeně solidaritu lidem odsouzeným za trestné činy, které mají politický charakter. Jedná se o lidi spojené přímo s neonacismem a Milan Špinka vychází z toho, že pokud si může režim došlápnout na lidi, se kterými nesouhlasíme, můžeme být příště na řadě i my. Nemohu říct, že bych ho vůbec nechápal, ale myslím si, že taková solidarita musí mít někde svoje meze. Některé z udělených trestů jsou opravdu nepřiměřeně vysoké a některé ze „zločinů“, které vyjmenovala média, jsou trapné. Trest za výzvy ke genocidě zcela chápu, trest za popírání holocaustu nechápu vůbec. O všem, co je mezi tím, jsem ochoten diskutovat.

Tři články, tři autoři, tři pohledy na věc. Bohumil Doležal chce doufat, že se režim vzpamatuje a začne konat něco užitečného, Karel Kaiser věří, že lidé podstatu režimu prohlédnou a Milan Špinka vyzývá ke stavbě barikád. Každý z těchto přístupů může být oprávněný a každý si v dnešní době musí najít svoje místo. Mně osobně sedí asi nejvíce poloha mediátora – cítím se být řadovým občanem, ale zároveň mám na některé věci radikálnější názory, než jaké se běžně prezentují. Myslím, že to tak nějakou dobu zůstane.

Explore posts in the same categories: Domácí politika

Vlastnosti: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

komentářů 13 on “Věra Tydlitátová je hvězda, národ se sjednocuje”

  1. Vikina Says:

    Zatím jsem se zaměřil na veřejno-právní média a je to perfektní obcházení horké kaše v kombinaci se lží v množství větším, než malém. Už ani ten slavný Veselovský se neobejde bez podsouvání manipulativních a zavádějícíh otázek. Na pomoc si vzal profláknuté idioty typu sociologa Cabala (kristepane, to je ale odborník) a zcela mimo realitu žijící Šabatovou. Za druhou stranu, reprezentující ať už demonstranty či snad i jen občana z Litvínova, samozřejmě ani pomyšlení. Nicméně občanský tlak už přehlédnout nejde, takže se musela přiznat značná podpora občanů. Doufejme, že to je zárodek vzniku občanské společnosti neposlušnosti, která posléze nedovolí našim politikům vůbec veřejné vystupování, aniž by riskovali dlažební kostku do své vypasené tlamy.
    Stejně tak ten novinářský dobytek, který konečnš pochopí, že jediným politikem, který aspoň nastínil cestu, je zatím jen ten proskribovaný Čuněk.

  2. JiriTP Says:

    Vsechny tri clanky jsem si se zaujetim precetl, nejvice se mi asi libil clanek K. Kaisera, myslim si, ze v Janove slo o dobre pripravnou provokaci, s cilem vytvorit zaminky k likvidaci nacionalistickych sdruzeni a stran. Tez stat B. Dolezala je vyborna, neco takoveho bych na mainstreamovem portale, kterym LN bezpochyby jsou, ani zdaleka necekal. Pan Dolezal je svymi pomerne ostrymi komentari bez servitku znamy, ale jestli toto vyslo i na papire, tak asi sezeru koste 😉
    Jinak, vcera me dost prekvapil P. Banga s timto blogem: http://banga.blog.idnes.cz/c/58227/Nejmenovani-vudci-zabalte-to.html nezbyva, nez s nim souhlasit, ac s tim jindy mam problemy, ale toto je trefne. Doufam, ze se snad zacina blyskat na lepsi casy…

  3. Levicový nacionalista Says:

    bernarde, právě jsi svou poznámkou o předcházení na chodníku dokonale rozbil vysoce intelektuální diskusi Plenkoviče a Pozorovatele:) nevím, co s tím pánové udělají, ale tipuju, že druhý jmenovaný se bude muset uklidnit aspoň desetiminutovou hajlovačkou. muhehe.

  4. AntiMultikulti Says:

    to levicový nacionalista: no, já ten článek od Patrika četl také a s něčím se souhlasit dá. Ale on to tak Patrik (protože není tak stupidní jako modelka Věrka) píše úmyslně: jakoby trochu do vlastních řad, ale přitom hodně pohanit bílé. Ale vždy (úmyslně) nepostihne podstatu problému. A v tom vidím jeho nebezpečí. Jinak já s návrhem na vytvoření samostatného cikánského státu souhlasím plně. A mám pro ně i území: Island. Tamní obyvatelé (kvůli současné situaci) tam stejně žít nechtějí a je bychom v Evropě uvítali (na rozdíl od těch hodně přizpůsobivých zde), navíc jich ani tolik není. No, a ty indoevropské hodně přizpůsobivé bychom vyvezli na Island, ať si tam žijí jak chtějí (i bez nás a hlavně za své), spolu s nimi všechny jejich multikulti zastánce a i AntiFu (konečně by došlo na jejich slova: černí bílí – spojme síly) a věřím, že bychom rádi přispěli i na jednocestnou jízdenku tam. Určitě by se nám to vyplatilo! A poté bychom mohli se zájmem zdálky (to zejména!!!) sledovat, jak se jim tam daří! A tak by došlo ke splnění dvou snů: cikánského a našeho! A my bychom žili šťastně a spokojeně až do smrti (jak v pohádce).

  5. AntiMultikulti Says:

    a poslední perla z pera (jestli nějaké má) multikulti bojovnice modelky Tydlí má název Stydím se za tento národ. V tomto článku pláče nad tím, že jí kdekdo nadává. No, a kdo s tím začal? A že v ji tomto národě a státě nikdo nechce. A proč by měl? Sama se svými nenávistnými články z národa vydělila, sama se přidala na stranu různých přizpůsobivých příživů a také za to ponese následky! Takovéto tvory, kteří při každé příležitosti plivou na zem, ve které žijí (chtěl jsem původně napsat na vlastní zem, ale tato země není její vlastní), tady nepotřebujeme a ani nechceme!

  6. Vikina Says:

    Nejnovější výtvor naší Věruš je jen takové neškodné plačtivé naříkání nad tím, jak tento rasistický národ nechápe její ušlechtilou snahu. Zdá se, že všechno je na dobré cestě, totiž že se brzy své snahy napravit Čechy vzdá. Na celém článku je zajímavá jen jedna věc: jak to, že při své nijak zvlášť velké navštěvovanosti má článek tak vysokou karmu. Že by si jí holka naklikala sama? Neznám blogerská pravidla, takže nevím, jestli jsou blogeři za své články placeni, resp. zda nejsou placeni za počet čtenářů a výši karmy. Nakonec by se mohlo ukázat, že za celým tom ušlechtilém klání stojí jen a jen penízky.

  7. Vikina Says:

    Ještě k samotné problematice cikánů: na serveru aktuálně.cz je poměrně výborný článek od Kláry Samkové-Veselé. Nevím, jak dalece se s ním dá či nedá souhlasit, nicméně je to zatím jediný pokus o nestranný pohled do problematiky s tím, že teprve od přiznání si podstaty problému se daný problém může řešit nějakými adekvátními prostředky. Jaký to rozdíl od planých keců Tydlitátek, Šulů a Šabatových.

  8. AntiMultikulti Says:

    no Šulibrk se taky „vyznamenal“! A Vikino, možná máš s tou modelkou Věrkou pravdu – že jí jde jenom o love (no, nakonec u nich nic nového!).

  9. AntiMultikulti Says:

    A jinak hrozí emigrací. Teď to chce jenom dodržet slovo!

  10. AntiMultikulti Says:

    jinak se těším, jestli (ale dopředu vím, že ne) dodrží svoji výhrůžku a emigrují! A líbil se mi výrok Čuňase: Každý může cestovat kam chce. Já také cestuji do zahraničí a nepíši o tom premiérovi!

  11. Semper2 Says:

    Dnes bude Jura Čunků v TV v programu M. Jílkové . Téma : CIKÁNI a Janov. Dívejte se všichni !

  12. Cougars Says:

    Naši milou paní Věru Tydlitátovou, která je nám všem nehynoucím vzorem trpělivosti, odvahy k diskusi a snahy po objektivitě… toto píšete v článku a skutečnost? Kdo v jejím blogu pod nenávistnými články, projeví neslouhlasný názor, neslintá jak ona si představuje.. tomu zakáže přístup a zplodí na adresu dotyčného hanlivý text.. dotyčný odstavený se nemůže bránit.. šílené jednání, tak nejedná člověk.. ale vaše nejdražší Věra Tydlitátová 🙂

  13. Petr Says:

    Věra Tydlitátová… jedu bába, která žije v bludech. Vzhledem k svému hendikepu stále v podroušeném stavu. Spíše k politování.


Napsat komentář